Let's follow me!

Lawati Kedai Qaseh Gold Online

Thursday, October 1, 2009

lawak ke tidak?

Dengan Nama ALLAH yg Maha Pemurah lagi Maha Pengasih...


Bayangkan benda ini berlaku pada anda..... Suatu
hari pada masa
Sembahyang jumaat yang di hadiri oleh lebih
kurang 1,000 jemaah...
tiba-tiba masuk dua orang lelaki yang menutupi
seluruh tubuhnyer dgn pakaian hitam..
tak nampak apa cuma dua biji
mata and membawa mesin gun...
lalu salah seorang lelaki tu bertempik "
"Sesiapa yang sanggup MATI
kerana ALLAH sila berdiri di tempat kamu"
Selepas mendengar amaran lelaki
itu maka segeralah bertempiaran lari para
jemaah itu utk menyelamatkan
diri.... daripada jumlah yang 1,000 tadi tu hanya
tinggal lebih kurang
20 orang sahaja yang masih berdiri di tempat
masing-masing termasuk Pak Imam tu...
Lelaki yang bertempik tadi segera
membuka tutup mukanya lalu melihat ke arah
Pak Imam sambil berkata: "Ok
Pak Imam, saya dah halau SEMUA yang hipokrit,
sekarang bolehlah Pak Imam mulakan sembahyang Jumaat"....
Lalu kedua lelaki tersebut berpaling
dan meninggalkan jemaah...


Macam mana???
adakah anda rasa lawak dgn cerita di atas?
selain terhibur anda fikirlahlah...


" Lawak kan , dari 1,000 org yg mengaku dia
Islam hanya 20 yg betul-betul beriman... "


" Lawakkan berapa banyak manusia yang mudah
lupakan ALLAH bila menghadapi bahaya...
kedua lelaki hanya membawa mesin-gun..
dia tak kata pun nak bunuh..
tapi generasi skrang..
amat lemah..
baru kena ugut
terus lari lintang pukang..
lupa yg dia tak sembahyang jumaat lagi..."


"Lawak, ada juga yang agamanya cuma
seminggu sahaja..
tu pun bila time sembahyang jumaat..
tunjuk muka kat org kampung..
ada tu lagi dashyat setahun 2 kali aje..
bile time sembahyang raya..."


"Lawakkan, ramai orang percaya kepada gosip
dan apa yang di tulis oleh surat khabar
daripada apa yang tercatit
dalam al Quran"


"Lawak kan , berapa ramai yg percaya dunia
hanya sementara,
akhirat adalah tempat yang kekal,
tapi berlumba-lumba mengejar dunia"


"Lawak, kita boleh bersembang dgn boyfriend
atau girlfriend berejam-rejam
tapi nak berdoa kepada ALLAh alahai..
tak cukup masa..


Dan lebih lawak lagi, bila kita boleh post banyak
thread atau email yang berunsur
lawak jenaka dan lucah kesemua
tempat tapi merasa berat
nak berkongsi dan nak hantar artikel2
yang berunsur agama


Lawak kan ??? Kenapa gelak? tu kan realiti..
tapi yg paling lawak sekali..
berapa orang yang lepas baca benda ni
akan sampaikan kat orang lain...


fikir-fikirkan dan selamat beramal~

2 comments:

  1. salam..ana tertarik ngn artikel nie..memang betol...ramai yg beribadat kerana adat, x ramai yg beribadah kerana Allah...sbb i2 ramai org mengejar tarawih tetapi tinggalkn majlis ilmu, ada yg tinggal solat fardhu...sbb x tahu beza yg wajib @ sunnat..klu solat jumaat di sunatkn mugkin ramai yg memilih bekerja.., sbb masyarakat tidak ditarbiahkn...di dedahkn dngan maksiat, hiburan dn mcm2 kemugkaran...susah umat akhir zaman sekarg nk mencapai tahap keiman apatah lg ketaqwaan...moga2 kita mendapat apa yg dijanjikn Allah..iaitu berpuasa di bulan ramadhan dengan ikhlas mngharapkn keredhaanNya..mudah2an mendapat ketaqwaan... :)

    ReplyDelete
  2. erm.. satu cerita yang menarik... pengajaran dan nasihat pedoman abgi ayng terlupa dan terleka dan lalai...

    ReplyDelete

#Pray4Gaza