Let's follow me!

Lawati Kedai Qaseh Gold Online

Saturday, April 15, 2017

TIPS HADAPI ANAK DEMAM

1.
SENTIASA CEK SUHU ANAK
Pastikan ada termometer di rumah. Cek suhu anak setiap jam. Jika suhu terlalu tinggi ≥40°C dan tidak turun, cepat bawa ke hospital!  Suhu normal adalah 36.7-37.4°C, demam biasa bermula dgn suhu 37.5°C mild fever. Dan suhu tinggi >40°C high fever.

2.
SPONGING/TUAM/JERLUM
Ambil tuala/kain, rendam dalam air paip atau boleh juga dengan air asam jawa untuk lebih berkesan. Tuam keseluruh badan anak, terutamanya dibahagian kepala. Tuam juga di bahagian pelipat seperti ketiak, celah peha dan celah kaki.

3.
TIDAK PERLU PAKAIKAN BAJU.
Jangan pakaikan pakaian yang tebal. Pakaikan pampers sahaja. Jika mahu, pakaikan baju nipis sahaja.

4.
KERAP MANDI
Jika suhu anak terlalu tinggi, mandikan anak dgn air biasa atau sedikit suam. Boleh tambah hirisan lemon ke dalam air mandian untuk lebih berkesan.

5.
BANYAKKAN MINUM AIR KOSONG
Jika anak dibawah dua tahun, kerapkan bf atau susu. Suhu yg meningkat boleh menyebankan tubuh kekeringan. Jika ia berterusan kurang air, dengan suhu tinggi boleh menyebabkan sawan, kerosakan buah pinggang dan otak, dan boleh menyebabkan kematian!

6.
SENTIASA BERADA DENGAN ANAK
Anak perlukan lebih perhatian ketika mereka sakit. Berikan semangat dan kata-kata positif. Katakanlah padanya yang anda sayang padanya..Cepat baik, cepat sembuh!

7.
BERDOA KEPADA ALLAH
Doa ibubapa untuk anak adalah mustajab. Jadi, berdoalah! Sesungguhnya Allah Maha Menyembuhkan. Tambah dengan solat sunat, in shaa Allah anak cepat sembuh.

8.
PAKAIKAN STOKIN LEMON
Masukkan hirisan lemon dalam stokin anak dan pakaikan. Pastikan lemon berada ditelapak kaki, ya.

9.
TABURAN BAWANG MERAH
Taburkan hirisan bawang besar dikawasan dekat dengan anak untuk pastikan udara yang bersih disekelilingnya. Bawang merah akan memerangkap kotoran dalam udara. In shaa Allah ada masa saya akan kongsikan lebih terperinci.

10.
SAPU COUGHFLU TIME
Kerapkan sapu balm Coughflu Time Tasneem Naturel di bahagian yg tertentu seperti dada dan tapak kaki. In shaa Allah dapat membantu menurunkan suhu anak.
.
.
BAGAIMANA BALM COUGHFLU TIME DAPAT MEMBANTU??

Dalam coughflu time, ada orange eo.
Orange ni bagus sebab kaya dengan antioksida d-limonene. Membantu menghapuskan toksin dalam badan.

Eycalytus eo iaitu minyak pati kayu putih.
Berkesan merawat alahan dan resdung. Sangat membantu mencairkan kahak.
Dan ianya juga membantu merawat asthma dengan bertindakbalas terhadap membran mukus yang mana mengurangkan perembesan lendir.

Tea trea eo pula merupakan antibiotik yg terbaik. Ia membantu masalah pernafasan melegakan asthma,selesema dan batuk.

Ada juga eo cypress yang dapat menghapuskan kahak yang terkumpul dalam saluran pernafasan dan paru².
.
.
Sesuai untuk mengurangkan batuk berkahak, selsema, asthma dan suhu ketika demam.



::FEEDBACK PENGGUNA::

Mlm tadi thoriq mmg dah selsema+batuk, dia xnak menyusu sebab tekaknya kurang selesa sgt..kesian tgk..huhu..lepas saya buat teknik percussion utk kurangkan kahak dia, saya sapu balm #coughflu time pada dada, ubun2, tapak kaki..tak sampai 5 minit dia lena dan dengar bunyi hidung dia clear! harap dia cepat sembuh..
-Pn.salwa

⁠⁠⁠Assalam.. balm da sampai smlm..
alhamdulillah.. terus pakai kt baby, baby batuk selsema plak.. semalam meragam ajee xley tido..
pas pakai kan balm cough dan sleep time.. baby tido dgn lena.. suka sangat2, thank soo much
- Puan Fatin

Kita nie.. Batuk2.. Mmg alah pd batuk,mlm xblh tido sapu kan cough balm, alhamdulillah mlm xde batuk2.... Suami pulak, smlm sakit kepala pastu rasa nk pitam..kita sapu jgk cough balm.. Esk pg dia kata ok..tido pun nyenyak... Sbb dia selalu sakit kepala
-Pn.Norlili
.
.
..

FUNGSI COUGHFLU TIME
- Bantu kurangkan selesema
- Bantu cairkan kahak
- Bantu melegakan athma
- Bantu kurangkan suhu ketika demam

.
CARA PENGGUNAAN :
Sapu di hidung, tekak, tulang belakang, tapak kaki dan dada
.
.
BALM TASNEEM NATUREL sesuai untuk bayi baru lahir sehingga dewasa.
.

KETAHUI RESEPI COUGHFLU TIME disini
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1900188120216735&id=1890522957849918
.
.
..
BERMINAT??

WhatsApp NAK COUGHFLU TIME 0193773408,

atau nak lebih mudah, klik ⤵

http://www.wasap.my/60193773408

No comments:

Post a Comment

#Pray4Gaza